maandag 03 oktober 2022

E Events

‘Meet me at the Waldorf’, door Mary Alexander

Wassenaar - DFAS bestaat 25 jaar en viert dat op 8 maart met een speciale jubileumlezing over het Waldorf hotel met daarna een feestelijke receptie. Het New Yorkse Waldorf-Astoria Hotel, gebouwd op het dieptepunt van de depressie, is beroemd geworden met de interieurs in Jazz Age–stijl ontworpen door beroemde Europese designers, artiesten en beeldhouders.

Weinig mensen weten dat dit prestigieuze Art Deco-hotel een even prestigieuze voorganger had. Het oude Waldorf-Astoria Hotel, geopend in 1893, was ook al de plaats in New York om naar mensen te kijken en gezien te worden. Business tycoons en kunstverzamelaars als JP. Morgan en Henry Clay Frick spraken daar met elkaar af om deals te sluiten op financieel en kunstgebied. In 1929 moest dit hotel plaatsmaken voor het Empire State building.

Het nieuwe Waldorf-Astoria Hotel aan de Park Avenue was al beroemd voor het open ging. Heel de wereld keek of luisterde mee met de festiviteiten tijdens Kerst en Nieuwjaar in de Starlight Room. Hiervan uit kon je door het dak naar de nachtelijke sterrenhemel kijken.

Beroemde gasten van dit hotel waren: Winston Churchill, John F. Kennedy, Cole Porter, Frank Sinatra en Greta Garbo. In deze lezing staan de overweldigende interieurs centraal van beide hotels, hun ontwerpers en de gasten die erop afkwamen.

Mary Alexander is kunsthistoricus. Haar leven lang is zij gefascineerd geweest door de taal en de codes van kleding en de plaats hiervan in de sociale en culturele geschiedenis van de kunst en het ontwerpen. Ze verzorgt lezingen voor Manchester University, Christie's Education in London en diverse NADFAS-societies.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12,-. Een lidmaatschap (8 lezingen) is € 60,- per jaar en voor een (echt)paar € 110,-. Website is: www.dfas.nl. Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

DFAS (Decorative & Fine Arts Society) is een onderdeel van het Britse NADFAS (National Association Decorative & Fine Arts Societies). Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden, onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. NADFAS heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.