dinsdag 30 november 2021

K Kunst & cultuur

Bulgaarse meesterpianiste

Wassenaar - Op vrijdag 5 februari 2016 bespeelt Marietta Petkova de Bechsteinvleugel in het Kruispunt te Voorschoten. Op het programma staan preludes van Johann Sebastian Bach (1685-1750), Frédéric Francois Chopin (1810-1849) en Aleksandr Nikolajevitsj Skrjabin (1872-1915).

In de internationale muziekwereld neemt Marietta Petkova een bijzondere plaats in. Haar pers is meer dan lovend. NRC Handelsblad: “De Bulgaarse meesterpianiste bespeelt de vleugel met een indrukwekkende virtuositeit, maar uiteindelijk draait alles bij haar om veel meer dan de noten”. Die Rheinpfalz: “Zij speelt niet de noten van de componisten, maar hun innerlijke gemoedstoestanden, in hun bewustzijn van de onontkoombaarheid aller dingen”. Of in de woorden van het Franse Messager: “De virtuose speelt niet, ze ís muziek”.

Eén van de meesterwerken van Bach is “Das Wohltemperierte Klavier”. Het bestaat uit twee reeksen preludes en fuga’s voor klavecimbel; één voor elke toonsoort. Tal van componisten hebben het voorbeeld van Bach gevolgd. Mariëtta Petkova speelt een selectie van drie componisten.

Ook dit concert wordt georganiseerd door MusiCultura (www.musicultura.nl); het begint zoals gebruikelijk om 20.15 uur. Het kerkgebouw “Het Kruispunt” bevindt zich aan de Schoolstraat 2 te Voorschoten. De toegangsprijs bedraagt € 20,00. Toegangskaarten in voorverkoop verkrijgbaar bij de Daily Shop (Schoolstraat 13, Voorschoten) en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.