donderdag 02 december 2021

E Events

Raad van Europa: geweten van Europa?

Wassenaar - Dit is het thema waarover drs J. van der Velden op 04 februari zijn lezing houdt in de Koorruïne van de Dorpskerk in Wassenaar. In april 2015 dreigde een kabinetscrisis over het vraagstuk van uitgeprocedeerde asielzoekers. De directe aanleiding was een uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa te Straatsburg over deze politiek gevoelige kwestie. Opmerkelijk was de verwarring en het onbegrip bij nogal wat politici en bij de media over de Raad van Europa. Voor velen roept Straatsburg immers vooral associaties op met de verkwistende zittingen van het Europees Parlement.

De Raad van Europa is een intergouvernementele organisatie die is opgericht in 1949. De Raad beoogt de rechtstaat, de democratie en de mensenrechten te bevorderen. De centrale pijler is het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het kroonjuweel van de organisatie, het Hof voor de Rechten van de Mens, toetst de naleving van het verdrag. Met uitzondering van Wit Rusland zijn alle Europese landen lid van de Raad.

In sommige Oost-Europese lidstaten wordt de Raad , m.n. de uitspraken van het Hof, met de nodige argwaan gevolgd. Maar de laatste jaren is er ook in landen als het Verenigd Koninkrijk en Nederland scepsis te bespeuren.

Cobus van der Velden zal kanttekeningen plaatsen bij de Raad van Europa, het Hof voor de Rechten van de Mens en bij het “knagen aan het Geweten van Europa”. drs J. van der Velden, vele jaren adviseur van de Roosevelt Stichting en oud ambassadeur te Helsinki en Dublin, was aan het einde van zijn loopbaan van 2005 tot 2010 de Permanente Vertegenwoordiger van het Koninkrijk bij de Raad van Europa.

De avond start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen. Opgave : Marianne Karman, T 070-5115705 (na 17.00 uur). E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl