Skip to content

Frederik Weijs

28 augustus 20152 minute read

Wassenaar – In de tentoonstelling “rieten daken, brand en brandbestrijding” in Brandweermuseum Wassenaar zijn originele illustraties te zien, gemaakt door Frederik Weijs. Ze zijn afkomstig uit een boek “Een ambacht met riet, Riet, Biezen en Griendhout”. in 1990 verschenen bij Zuid Boekprodukties.

Ik citeer uit de aanbeveling achterop het boek en uit teksten op de website:
“Frederik Weijs werd op 15 november 1951 te Sint Jansklooster (Overijssel) geboren in een voormalige boerenbehuizing, die gedeeld werd met de plaatselijke hoefsmid. Zijn vader was timmerman, zoals dat in de familie traditie was. Zijn moeder komt uit een oud schippersgeslacht dat in kust- en binnenvaart het brood verdiende.
Tijdens de vrije uren uitten de familieleden hun creativiteit door schilderen en musiceren. Deze omstandigheden wekten bij de jonge Frederik al vroeg de liefde voor tekenen en schilderen, en voor het ambacht.Na de middelbare school besliste hij dan ook beroepshalve als kunstschilder aan de slag te gaan. Nadat hij via avondlessen een akte als tekenleraar behaald had gaf hij gedurende vijf jaar les in het middelbaar en voortgezet onderwijs. De rest van de tijd bracht hij achter de schildersezel door.
Tegenwoordig woont Frederik Weijs in Zwartsluis, waar hij een succesvolle galerie heeft. Hij publiceerde verschillende boeken in een reeks “Sporen van een ambacht” .”

In het boek “Een ambacht met riet” wordt de verwerking van riet, biezen en griendhout beschreven, in nauwe samenhang met de natuur en het landschap waarin de bedoelde werkzaamheden plaatsvinden. Frederik Weijs heeft prachtige tekeningen gemaakt van plekken waar riet en biezen voorkomen in de verschillende seizoenen, van beroepen zoals de mandenmaker, de borstelmaker, de rietdekker, de stoelmatter, van verschillende boerderijdaken, eendekooien, rieten muziekinstrumenten.
Als beeldend kunstenaar vertelt Frederik Weijs verhalen en documenteert hij verdwijnende beroepen. iets daarvan kunnen we zien in de tentoonstelling.
Er zijn nog drie andere boeken in de serie “Sporen van een ambacht”: over scheepvaart, visserij en hout.

Zo brengen we een hier een niet zo bekende kunstenaar, een verhalenverteller en een pleitbezorger voor behoud van erfgoed voor het voetlicht. In de hoop dat het de lezer en de bezoeker nog nieuwsgieriger maakt.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top