Blauw-Zwart mist nagerecht

11 mei 20154 minute read

Wassenaar – Het beloofde een spannende middag te worden op de 9e mei. Doordat de KNVB FC Boshuizen uit de competitie heeft terug getrokken, lagen er onverwacht kansen voor de Blauwen om nog een periodekampioenschap binnen te slepen. Twee voorwaarden waren daar voor nodig: De UTS Van der Geest Verhuizingen & UTS Abbink Logistiek formatie diende zelf met Leiden af te rekenen en daarnaast moest naaste concurrent Haagse Hout verliezen van Hazerswoudse Boys. Dat laatste gebeurde, waardoor de Hazerswouders ook nog eens kampioen weren. Onze felicitaties hiervoor. Helaas mislukte het eerste, zodat de competitie voor de Blauwen er op zit.

Blauw-Zwart begon uiterst nerveus aan de wedstrijd. Dat uitte zich in veelvuldig balverlies en foute passes. Leiden, dat nergens meer voor speelde, profiteerde hier al in de 4e minuut van. Joeri Devilee liet keeper Van Zonneveld met een afstandsschot kansloos, hoewel er bij gezegd moet worden dat enig geluk hierbij niet ontbrak.
Het slechts denkbare scenario openbaarde zich dus al snel. Geluk bij een ongeluk was het bericht dat Haagse Hout na een kwartier spelen ook op achterstand stond. Alles was dus nog mogelijk.
Blauw-Zwart herpakte zich halverwege de 1e helft enigszins, wat resulteerde in een goede kans voor Guy van Vliet. De Wassenaarse aanvoerder schoot de bal echter ruim over het Leidse doel.
Even later leek het drama voor de Blauwen compleet te worden. Een fout in de verdediging bracht Leidenaar Erik Bakker alleen voor keeper Van Zonneveld, maar voor een nagenoeg leeg doel miste de aanvaller.
Na ruim een half uur weer een mogelijkheid voor de thuisploeg, maar uit een hard schot van Kim Theil belandde de bal in de grijpgrage handen van doelman Meijers, waardoor de eerste helft met een 0-1 achterstand eindigde.

De tweede helft begon hoopvol voor de Blauwen. Nagenoeg vanaf de aftrap wist Raymond Vosse de gelijkmaker binnen te schieten en de hoop in de blauwzwarte harten terug te doen keren. Maar toen bleek dat voetbal zeer onrechtvaardig kan zijn. In de 10e minuut werd een Blauw-Zwart aanvaller overduidelijk in het strafschopgebied gevloerd. Terwijl iedereen in en buiten het veld om een penalty schreeuwde, liet de verder uitstekend fluitende scheidsrechter De Leeuw doorspelen en uit de tegenaanval tikte de net ingevallen Brahim Lakhal de 1-2 binnen. Luttele minuten later mochten de gasten met 3 man en de bal ongehinderd op Mike afrennen, maar gelukkig faalden ze hopeloos in de afwerking, dus Blauw-Zwart leefde nog.
Om een ommekeer te forceren wisselde trainer Jos van der Helm Bryan van den Barselaar voor Rick Hoogenboom en even later kwam Jeroen Verhart de hard werkende Dario Ditmar vervangen. Normaal spelend in de verdediging moest Jeroen nu in de voorhoede met zijn kopkracht gevaar brengen. Dat gebeurde dan ook in de 28e minuut, maar zijn kopbal ging helaas rakelings langs de verkeerde kant van de paal.
De blauwen zette nu alles op alles om de gelijkmaker te forceren. Hierdoor ontstond er achterin veel ruimte, waardoor het gevaar ontstond dat Leiden nog extra zout in de wonde zou wrijven. Keeper Mike van Zonneveld greep echter een paar keer uitstekend in en hield zijn ploeg op het wankele been.
Vlak voor tijd bestookte Kim Theil nog eens het vijandelijke doel, maar zijn kopbal teisterde de kruising. Even later klonk het eindsignaal en was de UTS Van der Geest Verhuizingen & UTS Abbink een illusie armer.

Toch moeten we trainer Van der Helm en zijn spelers een groot compliment geven. Met een zeer jonge selectie is Blauw-Zwart op een 5e plaats geëindigd. Dit geeft hoop voor volgend seizoen, te meer daar er in verschillend wedstrijden zeer goed gevoetbald werd, getuige de 70 doelpunten die het team in 24 wedstrijden scoorde. Er zit nog heel veel rek in deze ploeg en hopelijk kunnen we daar volgend seizoen al de vruchten van plukken in de vorm van een periodetitel of wie weet nog iets veel mooiers.