Skip to content

Ingezonden: Gerookte zalm – mmmm.

27 november 20142 minute read

Wassenaar – Al op een forse afstand vallen mij de uitbundig geeloranje posters op – ze maken me vrolijk. Tot ik dichterbij kom. Elke dag de vaatdoek verschonen en de koelkast op +4°C instellen, roepen ze me toe. De kleine letters verraden dat in ons land jaarlijks ongeveer 700.000 mensen ten prooi vallen aan een voedselvergiftiging.

Aha, er is werk aan de winkel en minister Schippers laat het ons via de posters weten. Ongetwijfeld jaagt zij ook op mij – ik, oude van dagen, van nature zwak en misselijk, ben tenslotte extra vatbaar. En zevenhonderdduizend is niet niks. M’n zakjapanner leert dat het ruwweg om 1.863 mensen per dag gaat en ruim 75 per uur. De cijfers fascineren me en ik neus een beetje rond. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Centrum voor Infectiebestrijding, minister Schippers zwaait over alle drie de scepter, bieden uitkomst, al dateren de laatste gegevens van 2012 met een schatting van 680.000 voedselvergiftingen. Er zijn 276 ernstige uitbraken met 2.607 zieken, plus 273 individuele zieken. Vallen wij Nederlanders massaal door de mand? Wassen we onze handen niet meer? Staan onze koelkasten op pak en beet +10°C en halen onze vleespotten op het fornuis amper de vijftig graden Celsius? Je zou het bijna denken, maar wat blijkt? In de zomer van 2012 fopte Foppen ons door besmette gerookte zalm op de markt te brengen met 1.149 zieken en twee overlijdens als uitkomst. Daarnaast telde 2012 een relatief hoog aantal uitbraken met 25 of meer zieken: negen in plaats van twee tot drie in de voorgaande jaren en bij acht ervan ging het om 26 tot 74 zieken – die uitbraken zullen evenmin het gevolg zijn van uw of mijn te hoog afgestelde koelkast. Deze gedachte blijkt juist: ruim de helft ervan vindt zijn oorsprong in restaurantkeukens, terwijl de cafetaria en winkel een goed tweede bron vormen. Slechts in ongeveer 1,5% van de gevallen gaat het om onvoldoene verhitten, te warm bewaren, e.d. van voedsel, mogelijk of waarschijnlijk bij u en mij. Interessant is bovendien dat het aantal meldingen in 2012 overeenkomt met dat van de jaren ervoor, maar het aantal zieken (alleen al 1.149 ‘zalm’-zieken) lag beduidend hoger. Misschien moet minister Schippers haar eigen rapporten nog eens doornemen, ik laat me door haar in elk geval niet foppen!

Antoon Claassen

Tags

IngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top