Skip to content

Mallemiering

28 februari 20143 minute read

Wassenaar – In Brandweermuseum Wassenaar zijn een paar handbrandspuiten met slangen waaraan een zuigkorf aan het eind zit. Duidelijk bedoeld om te voorkomen dat er geen vuil in het opgezogen bluswater komt. Of zoals het Brandweerkennisnet het zegt: Hulpstuk voor het tegenhouden van verontreinigingen dat aan het begin van een zuigslangleiding kan worden gemonteerd. Vroeger was het een echte korf, gevlochten van wilgentenen of iets soortgelijks. Tegenwoordig van lichtmetaal of van kunststof gemaakt.

Onlangs dook er een andere, prachtige, naam op voor de zuigkorf. In een dagboek, gemaakt door een hoofdcommandeur van de vrijwillige brandweer van Zaandam van 1921 tot 1924. De commandeur, J. Goezinne Az, vertelt over een brandweerwedstrijd die op 30 juli 1921 plaatsvond. Hij schrijft: Nu kwamen wij aan de beurt. Wij moesten 3×3 meter zuigbuis koppelen. De autospuit stond op het Kattegat bij het pontje, de no. 3 bij het stadhuis aan de Zuiddijk. Wij moesten 25 meter rijden. Wat een spanning. Jullie winnen nooit een prijs zei men, maar dat we onze best zouden doen, JA. Daar ging de fluit. Vooruit koetsier! Voordat de spuit (met 1500 liter per minuut de grootste van alle) stil stond, waren de jongens er al af. Ik had de zitplaatsen zo fijn ingedeeld dat de mannen op de einden van de zuigbuis zaten welke ze moesten pakken. Het eerste einde werd aangekoppeld, en meteen het tweede stuk mallemiering (ook wel mallemierum genoemd, d.i. het gekorfde einde van een zuigbuis dat in open water wordt gegooid. De korf is een soort zeef die het vuil in het water tegen moet houden).

Wat we gewoon een zuigkorf noemen heette daar dus een mallemiering. Google helpt ons niet erg bij het zoeken naar dit woord. Het is blijkbaar ooit gebruikt in de binnenvaart, maar daar was het een soort slang gemaakt van zeildoek welke ondermeer gebruikt wordt om lenswater overboord te geleiden. (Verouderd)
Er is een brandweerman die Mallemiering als pseudoniem gebruikt. Die moet er dus meer van weten denk je dan. Er duikt nog een andere betekenis op in de zin: de gehaktsaus is naar de mallemiering. Tot zover google.

In elk geval : het is een aangenaam klinkend, ietwat geheimzinnig woord. We gaan het zeker in het museum gebruiken.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweerBrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top