Skip to content

Waar haalt de brandweer het water vandaan?

21 februari 20143 minute read

Wassenaar – De oprichter van Brandweermuseum Wassenaar, Gerard van der Mark, schreef in 1931 over de problemen met het vinden van voldoende bluswater: Het was dan ook geen gemakkelijke taak, zich voor deze, zoo waterarme gemeente te installeeren. Voortdurend moest er een waakzaam oog worden gehouden op de waterstanden. Vandaag was een sloot nog vol, morgen wellicht, was al het water door den Westenwind weggedreven of de watermolens hadden de slooten leeg gemalen. Overigens kwam er, als vanzelfsprekend, weinig verandering in de wijze van blusschen, totdat in 1928 de waterleiding, door de Gemeente gelegd, in gebruik werd genomen, welk buizennet nogal tamelijk is uitgebreid. De waterleiding was destijds dus wel een uitkomst. Nu is dat voor ons heel vanzelfsprekend.

Iedereen kent wel de kleine rode bordjes, die in de nabijheid van een ondergrondse brandkraan te vinden zijn. Het ovale putdeksel is dan meestal dichtbij. Het bordje geeft aan op welke afstand de brandkraan te vinden is. De afstand recht vooruit en de afstand dan links of rechts. In het buitengebied kan dat soms een heel eind zijn.

In Wassenaar kennen we bijna uitsluitend de ondergrondse brandkranen. Die mooie bovengrondse, zoals die in de verhalen van Donald Duck voorkomen, kennen we hier niet. Wel zijn ze te zien op de stations van de spoorwegen en in sommige wijken van Amsterdam. jammer eigenlijk, want als ze in Donald Duck omver gereden worden levert dat een prachtige fontein op.

Hier en daar zijn er geboorde brandputten. ook in 1941 al, zoals vermeld in de Alphabetische Straatnamenlijst van dat jaar, die in het museum te zien is. De laatste tijd zijn er berichten dat de brandweer langzamerhand over zou gaan op tankwagens en dat de brandkranen op de waterleiding zouden gaan verdwijnen. In Drenthe is de brandweer daar al druk mee bezig, maar in Wassenaar kan het nog wel even duren. Bij duinbranden, waarin de Wassenaarse brandweer ook is gespecialiseerd, is een tankwagen al wel van belang, dat spreekt vanzelf. En elke “gewone” brandweerwagen, de Tankautospuit, heeft, zoals de naam al zegt, een flinke hoeveelheid water bij zich. De spectaculaire beelden van blushelikopters en blusvliegtuigen die worden ingezet bij grote bos- en heide-branden zien we bij ons niet zo gauw. Althans dat is te hopen.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweerBrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top