Skip to content

Roxanne wil harder dan ooit schaatsen

22 september 20132 minute read

Wassenaar – In haar juniorentijd werd Roxanne van Hemert liefst zes keer de beste schaatssters ter wereld: op het allroundtoernooi, de 1000 en 1500 meter, plus bij de ploegachtervolging (3x). Sinds haar overgang naar de senioren in 2010 wist de inwoonster van Wassenaar echter nimmer de aansluiting te vinden. Bij Team Activia lijkt ze weer de weg omhoog te hebben gevonden.

De doelen zijn dan ook duidelijk: harder dan ooit te schaatsen. En dat betekent dat Roxanne de komende maanden hoopt haar persoonlijke records te kunnen aanscherpen. ,,Ik merk dat mijn conditie veel beter is dan vorig jaar”, zegt ze. ,,Deze week deden we in Thialf bepaalde trainingen waar ik normaal gesproken helemaal stuk ging. Nu was ik nog steeds kapot na die training, maar ik had wel genoeg uithoudingsvermogen om tot het einde goed te blijven schaatsen.”

Met de Olympische Spelen van Sochi in aantocht trainde Team Activia de afgelopen tijd harder dan ooit. En dan is het vooral voor de nieuwkomers – zoals Roxanne – flink aanpoten. Maar des te zwaarder de trainingen zijn, hoe meer de 23-jarige Zuid-Hollandse er van geniet. De beruchte ‘hill-tempo’s’ in Cecina, de zware tijdritten in het Zwarte Woud; Roxanne slaapt er geen minuut minder om. ,,Dat vind ik juist wel mooie trainingen”, zegt ze nuchter. ,,Natuurlijk doen ze pijn, maar het voldane gevoel wat je er aan over houdt, vergoedt veel. Je weet waarvoor je het doet, hè.”

En dat is natuurlijk progressie maken. Deze week had Roxanne – net als enkele ploeggenoten – soms wel eens ‘zware’ benen vanwege de fikse inspanningen, maar elke training werd er snoeihard gewerkt. ,,Het zijn pittige weken, maar ik voel me supergoed. Deze week hebben we ook enkele versnellingen gedaan achter de jongens. Dan geeft het best een kick als je er achteraan kan blijven schaatsen en met zo’n hoge snelheid door de bocht gaat.”

Voor de pupil van coach Jac Orie mag de winter daarom beginnen. Aan bepaalde klasseringen bij de NK afstanden (25-27 oktober) of de Olympische Spelen, denkt ze nog niet. Roxanne focust zich eerst puur op zichzelf: ,,Mijn doel is om mijn persoonlijke records te verbeteren. Als ik doe wat ik moet doen, dan komen die tijden vanzelf.”

Tags

SchaatsenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top