Skip to content

Stripverhalen

1 augustus 20142 minute read

Wassenaar – Twee en een half jaar geleden bracht Brandweermuseum Wassenaar een bijzondere tentoonstelling over ‘brandweer in stripverhalen’. Deze zomer komt de tentoonstelling terug, weer in de kunstzaal op de bel-etage van De Paauw. Van 24 augustus tot 15 september. Dit keer aangevuld met een tentoonstelling in het museum in het souterrain en in de gang naast het museum. Met meer fragmenten van bekende en onbekende stripverhalen. Zowel upstairs als downstairs zullen er dit keer ook portretten te zien zijn van striptekenaars.

Het elegante tentoonstellingsontwerp van de hand van Rob Schenk uit Oud Beijerland is upstairs weer te bewonderen. En natuurlijk de verrassend grote hoeveelheid en variëteit van de fragmenten.

Het voorbereidende werk dat destijds is gedaan heeft een unieke verzameling van bijna 700 fragmenten en verhalen opgeleverd. Daaruit kunnen we nu ruimer putten dan bij de tentoonstelling van begin 2012.

De stripverhalen tonen een overzicht van de brandweergeschiedenis, zoals dat in een korte serie plaatjes nu in de bibliotheek van Wassenaar op het schermpje bij onze expositie daar te zien is.

Bij het verzamelen van de fragmenten indertijd heeft de bibliotheek van Rotterdam een grote rol gespeeld. Daar is een stripdocumentatie centrum. Achter de schermen bevindt zich een uitgebreide verzameling stripalbums en ingebonden jaargangen van stripbladen. De bibliotheek heeft ons destijds toestemming gegeven om uit die verzameling te putten, er langdurig in te zoeken en te snuffelen en fragmenten te scannen. Vele uren zijn daar toen aan besteed. Noeste arbeid, maar aangenaam en het leverde heel veel op. Dat die ‘investering’ duurzaam is zal vanaf 24 augustus blijken uit de nieuwe tentoonstelling, met het vertrouwde deel dat begin 2012 te zien was, en met een groot aantal verrassende fragmenten: van Lucky Luke, Donald Duck, de Smurfen, Agent 327, Baard en Kale, Robbedoes en Kwabbernoot, Bessy, Sjors en Sjimmie, Elsje, Buck Danny, en nog meer.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top