Skip to content

Schoolzwemmers strijden in het Sterrenbad

2 februari 20163 minute read

Wassenaar – Vrolijk gekleurde spandoeken, een bomvolle tribune, en gespannen gezichtjes: het Sterrenbad was vrijdag hét toneel van de jaarlijkse schoolzwemwedstrijden. Na soms lang voorbereiden was het vrijdag erop of eronder: welke school mocht zich een jaar lang zwemkampioen van Wassenaar noemen? Maar liefst zeven scholen deden dit jaar mee aan het spektakel: de Bonifacius, Herenweg, Baptist, Kieviet, Nuts, Jozef en Montessori. De Montessori werd de afgelopen jaren zelfs Nationale schoolzwemkampioen, maar dit maakte de andere scholen niet minder vastbesloten om er met de winst van door te gaan.

Gestart werd met de estafette voor groep 5 en 6. Onder luide aanmoediging zwommen de kinderen elk hun baan “Myrthe, Myrthe, Myrthe! Hup Nuts! ”, klonk het door het zwembad. Moe, maar trots, klommen de zwemmers uit het water. De volgende estafette was voor groep 3 en 4, de jongsten van de wedstrijd. Zwemster Amy van de Baptist, zwaaide nog even naar haar vader op de tribune. Twee duimen gingen terug omhoog: “Zet hem op!”. Na een spannende race werd Amy’s school derde in de serie: de Herenweg won, gevolgd door de Nuts. In de tweede serie wist de Montessori de winst te bemachtigen.

In de estafette voor groep 7 en 8 ging de Montessori er overtuigend met de winst vandoor, maar de race om de tweede plaats werd minder snel beslist. Het verschil tussen de Jozef en Nuts was erg klein. Het aanwezige publiek moedigde uit volle borst aan, maar uiteindelijk wist de Jozef de tweede plaats te bemachtigen. Elke school had naast een vast team ook reservezwemmers, die een “fun-estafette” met een flexibeam zwommen. De ene ging erop zitten, de ander trok de ‘spagetti-slang’ door het water. Dit gaf de zwemmers een mooie kans hun inzet voor de school te tonen. Uiteindelijk won de Bonifacius.

De uiteindelijke winnaar werd de school die het snelste zwom bij alle afstanden voor de drie leeftijdsgroepen samen. Hierbij bleek de Montessori de sterkste – zij wonnen de overall prijs voor de 5e keer op rij. Het zilver was voor de Nuts en het brons voor de Kieviet. Die laatste viel dubbel in de prijzen: zij wonnen ook de prijs die ieder jaar wordt uitgereikt voor het mooiste spandoek.

De wedstrijd was een groot succes. Naast de enorme opkomst zijn veel kinderen enthousiast geraakt over de zwemsport. Door een demonstratie van zwemvereniging WZK nam dit alleen maar toe – zo snel als die grote zwemmers gingen, wilden alle kinderen wel! Montessori-leerling Max Lopes Cardozo is al bijna 7 jaar lid bij WZK, en stelde dat dit hem zeker hielp bij de schoolzwemwedstrijd. “Doordat je bij WZK een goede techniek leert en veel traint, ga je vanzelf sneller. Vorig jaar heeft onze school zo snel gezwommen dat we Nationaal kampioen werden, en een clinic kregen van Sebastiaan Verschuren. Dat was echt supercool!”.

Met deze fantastische resultaten is het voor de Montessori wachten op de regionale kampioenschappen. Bij deze wedstrijd zal duidelijk worden of er ook naar de landelijke wedstrijd doorgestroomd mag worden.

Tags

SchoolzwemmenWassenaarWZK
Gerelateerde artikelen
Back To Top